zondag, december 14, 2008

Doe het zelf

Zonder dat we er eigenlijk erg in hebben gehad zijn Jolmer en ik vanzelf een beetje greenies geworden, hier in Australië. Niet kwa overtuiging, hoewel je altijd om het milieu moet denken als dat kan natuurlijk, maar gewoon vanzelf. Het begon eigenlijk met een aardig klein groenten- en kruidentuintje. Toen bleek het hele gebied achter het tuinhek ook best geschikt en zo ging het van kwaad to erger, ploegen, kikkererwten inzaaien (wordt de grond vruchtbaar van), sproeiers aanleggen, zaadjes optrekken, planten, verbouwen en oogsten. Vanalles staat inmiddels bijna klaar: wortels, maïs, boontjes, pompoenen, meloenen, tomaten in alle soorten, paprika, komkommer, kool, rabarber, aardappelen.
Wij halen uit de supermarkt steeds minder groenten en eten van het land. Tel daarbij op kippen en eenden in de ren (jammer dat Laura moet overgeven van eendeneieren) dan hoeven we dus ook steeds minder naar de slager... De watertank in de kippen ren zit vol met muggenlarven: dat lossen we op met goudvissen in de tank. Naast het huis staat een enorme hydrocultuur met aardbeien, da's helemaal luxe tuinieren, en om van dit alles te weten hoe het werkt zijn wij nu dus in het bezit van een hele rij boeken met titels als: the complete book of Self-Sufficiency, Do it yourself pure plant skin care, Natural control of garden pests, Simple hydroponics, Companion planting, The Australian Fruit and Vegetable garden, Citrus, The new book of herbs en Backyard poultry-naturally.
Al lezend komen wij erachter wat we voorgaande jaren verkeerd hebben gedaan: tomaten moet je plukken als ze oranje beginnen te verkleuren anders komen de vliegen ze opeten; eenden moeten eigenlijk niet in één hok bij de kippen (oeps), bij alle gewassen moet je afrikaantjes planten om ongewenste insecten af te weren, pasgeboren eendjes houden van havermout met een scheutje melk, ga zo maar door.
Verder maken wij zelf: badbruisballetjes, speculaaskruiden voor pepernoten, Sinterklaasattributen, brooddeeg voor in de kerstboom -resultaat te afzichtelijk voor publicatie maar mag de pret niet drukken- kippenhokken ed.
Voor vaderdag vorig jaar liep ik door onze plaatselijk News Agent om een aardig tijdschrift voor Jolmer te kopen, iets over kippen misschien, en heb mij een uitgave Backyard Ovens laten aansmeren. En zo kwamen wij op het idee om zelf een pizza oven in de tuin te bouwen. Aangezien wij van de huurbaas geen vaste structuur in de tuin mochten maken en wij ons niet door één gat laten vangen kwam het geheel er als volgt uit te zien. Zelf gemaakt met modder, stro (van een collega) en klei uit de opaalmijnen van Lightening Ridge. En zo eten wij dus heerlijk verse pizza van eigen bodem met deeg uit broodbak machine, tomaten uit eigen tuin, verse basilicum... ik bedenk mij dat het in dit kader een goed idee is om er wat koeien bij te nemen voor de geraspte kaas...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten